Egy pálinkával kezdődött, majd egy másikkal folytatódott…
aztán Gerzson malacunkból kolbász lett!
Gyerekkorom disznóvágás emlékei:
A családom izgatottan készült a nagy napra, mely hangulatos, (az alkohol
fogyasztás arányában) vidám munkával töltötte meg az éléskamrát sok
finomsággal.
A nagyon várt disznótoros vacsora gazdagságát - orja leves, töltött káposzta,
illatos pecsenyék, hurka, kolbász, hajában sült krumpli és az elmaradhatatlan
fönséges hájas sütik jelentették.
Evés után az asztal körüli borozgatás, jó ízű beszélgetés, kártyázás vagy a közös
társas játék (TV hiányában) tette ünneppé a napot!
A gyomaendrődi falusi disznóvágás nem csak egy egyszerű falusi program,
hanem egy olyan mélyen gyökerező magyar hagyomány, vidéki kultúra, amely
összehozza a közösséget és számos ízletes ínycsiklandó finomságot is kinál.
Legyél Te is a vendégünk!
Hagyományos falusi disznóvágás programja
2 nap / 1 éjszaka
Első nap:
- 7-8 óra között várja Önöket a Pájer Plázs és Resort
- 8 órakor megérkezik a nap fénypontja: Gerzson a hízó, mely a résztvevőknek okot ad az áldomásivásra egy jófajta pálinkával
- 8:30-tól svédasztalos reggeli kibővítve a hagyománynak megfelelő étkekkel hagymás vér, vese-velő tojással, rántotta, felvágott, virsli, zöldségek, helyben sütött pékáru
- Idő közben elkezdődik a pörzsölés, tisztitás, feldarabolás, húsdarálás, hurka - kolbász készítés, tepertő sütés a böllérünk irányításával
- Kedvetek szerint vegyétek ki a részeteket a feldolgozás folyamataiból, és
fogyasszátok elégedetten azokat a finomságokat, amelyekben a Ti kezeitek munkája is benne van! - Az aktív disznólkodás közben megéhezik a sok dolgos kéz, és ezért eljön a
ebéd ideje: - 13 órától ebéd - forró orja leves tésztával, főtt hús, töltött káposzta, rántott szelet, kolbásszal töltött pecsenye, rántott gomba, sült burgonya, savanyúság, rétes
- Ebéd után tepertősütés, abált szalonna készítés és a vacsora pecsenyéje is a
kemencébe kerül - Akik a dolgos munkában, vagy egyéb más (???) okból kifolyólag megfáradtak, azok csendes pihenőre vonulhatnak (szunyókálás, jacuzzi, szauna)
- Ezt követően eljön a habzsi - dőzsi ideje, mert következik toros vacsora
- 18 órától vacsora - tárkonyos húsleves, kolbász, hurka, pecsenye, rántott csirkemell,
rántott karfiol, hagymás burgonya, rizs, házi savanyúság, hájas süti…
Második nap:
- 8:30-tól svédasztalos reggeli: kiegészítve az előző nap készített disznótoros finomságokkal úgy, mint abált szalonna, friss tepertő, kolbász…
- Az elkészült finomságokból útravaló, kóstoló csomagot adunk ajándékba hogy az élmény még otthon is jó emléket ébresszen, és a vacsorára se legyen gondja.
Hagyományos falusi disznóvágás programja
3 nap / 2 éjszaka
Első nap:
- 13 órától várja Önöket a Pájer Plázs és Resort
- köszöntő pálinka és a szállások elfoglalása
- lubickolás a jacuzzi vízében, izzadás és lazulás az infra szaunában
- 16 órától erdélyi kürtöskalácssütő foglalkozás (opcionális)
- 18 órától vacsora - zöldség leves, sült csirke comb, sertés pörkölt csülökkel, sós burgonya, kukoricás rizs, párolt zöldség, házi savanyuság
Második nap:
- 7:30-kor megérkezik Gerzson a hízó, mely a résztvevőknek okot ad az
áldomás ivásra egy jófajta pálinkával - 8:30-tól svédasztalos reggeli kibővítve a hagyománynak megfelelő étkekkel hagymás vér, vese-velő tojással, rántotta, felvágott, virsli, zöldségek, helyben sütött pékáru
- Idő közben elkezdődik a pörzsölés, tisztitás, feldarabolás, húsdarálás, hurka - kolbász készítés, tepertő sütés a böllérünk irányításával
- Kedvetek szerint vegyétek ki a részeteket a feldolgozás folyamataiból, és
fogyasszátok elégedetten azokat a finomságokat, amelyekben a Ti kezeitek munkája is benne van! - Az aktív disznólkodás közben megéhezik a sok dolgos kéz, és ezért eljön a
ebéd ideje: - 13 órától ebéd - forró orja leves tésztával, főtt hús, töltött káposzta, rántott szelet, kolbásszal töltött pecsenye, rántott gomba, sült burgonya, savanyúság, rétes
- Ebéd után tepertősütés, abált szalonna készítés és a vacsora pecsenyéje is a
kemencébe kerül - Akik a dolgos munkában, vagy egyéb más (???) okból kifolyólag megfáradtak, azok csendes pihenőre vonulhatnak (szunyókálás, jacuzzi, szauna)
- Ezt követően eljön a habzsi - dőzsi ideje, mert következik toros vacsora
- 18 órától vacsora - tárkonyos húsleves, kolbász, hurka, pecsenye, rántott csirkemell,
rántott karfiol, hagymás burgonya, rizs, házi savanyúság, hájas süti…
Harmadik nap:
- 8:30-tól svédasztalos reggeli: kiegészítve az előző nap készített disznótoros finomságokkal úgy, mint abált szalonna, friss tepertő, kolbász…
- Az elkészült finomságokból útravaló, kóstoló csomagot adunk ajándékba hogy az élmény még otthon is jó emléket ébresszen, és a vacsorára se legyen gondja.
Opcionális további program lehetőségek előzetes egyeztetéssel:
- zene szolgáltatás
- kürtős kalács sütő foglalkozás
- lézer csata
- GPS kincs keresés
- Díjmentesen rendelkezésre álló játékok: strand foci és röplabda pályák, billiárd,
léghoki, asztali foci
Ön is megérdemel 2-3 kényelmes, pihenős, kulináris élményekben gazdag felejthetetlen téli-nyári napot a Pájer Plázs és Resortban Gyomaendrődön.
2 nap / 1 éjszaka | 3 nap / 2 éjszaka | |
---|---|---|
16 éves kortól | 36.500 FT + ÁFA / Fő | 53.500 FT + ÁFA / Fő |
14-16 év között | 32.000 FT + ÁFA / Fő | 48.000 FT + ÁFA / Fő |
5-13 év között | 22.000 FT + ÁFA / Fő | 31.000 FT + ÁFA / Fő |
5 éves kor alatt | Díjmentes | Díjmentes |