Eszem - Iszom Disznóvágás Gyomaendrődön

Egy pálinkával kezdődött, majd egy másikkal folytatódott…

aztán Gerzson malacunkból kolbász lett!                                          

Gyerekkorom disznóvágás emlékei:
A családom izgatottan készült a nagy napra, mely hangulatos, (az alkohol
fogyasztás arányában) vidám munkával töltötte meg az éléskamrát sok
finomsággal.

A nagyon várt disznótoros vacsora gazdagságát - orja leves, töltött káposzta,
illatos pecsenyék, hurka, kolbász, hajában sült krumpli és az elmaradhatatlan
fönséges hájas sütik jelentették.

Evés után az asztal körüli borozgatás, jó ízű beszélgetés, kártyázás vagy a közös
társas játék (TV hiányában) tette ünneppé a napot!

A gyomaendrődi falusi disznóvágás nem csak egy egyszerű falusi program,
hanem egy olyan mélyen gyökerező magyar hagyomány, vidéki kultúra, amely
összehozza a közösséget és számos ízletes ínycsiklandó finomságot is kinál.

Legyél Te is a vendégünk!

 

Hagyományos falusi disznóvágás programja
2 nap / 1 éjszaka

Első nap:

  • 7-8 óra között várja Önöket a Pájer Plázs és Resort
  • 8 órakor megérkezik a nap fénypontja: Gerzson a hízó, mely a résztvevőknek okot ad az áldomásivásra egy jófajta pálinkával
  • 8:30-tól svédasztalos reggeli kibővítve a hagyománynak megfelelő étkekkel hagymás vér, vese-velő tojással, rántotta, felvágott, virsli, zöldségek, helyben sütött pékáru
  • Idő közben elkezdődik a pörzsölés, tisztitás, feldarabolás, húsdarálás, hurka - kolbász készítés, tepertő sütés a böllérünk irányításával
  • Kedvetek szerint vegyétek ki a részeteket a feldolgozás folyamataiból, és
    fogyasszátok elégedetten azokat a finomságokat, amelyekben a Ti kezeitek munkája is benne van!
  • Az aktív disznólkodás közben megéhezik a sok dolgos kéz, és ezért eljön a
    ebéd ideje:
  • 13 órától ebéd - forró orja leves tésztával, főtt hús, töltött káposzta, rántott szelet, kolbásszal töltött pecsenye, rántott gomba, sült burgonya, savanyúság, rétes
  • Ebéd után tepertősütés, abált szalonna készítés és a vacsora pecsenyéje is a
    kemencébe kerül
  • Akik a dolgos munkában, vagy egyéb más (???) okból kifolyólag megfáradtak, azok csendes pihenőre vonulhatnak (szunyókálás, jacuzzi, szauna)
  • Ezt követően eljön a habzsi - dőzsi ideje, mert következik toros vacsora
  • 18 órától vacsora - tárkonyos húsleves, kolbász, hurka, pecsenye, rántott csirkemell,
    rántott karfiol, hagymás burgonya, rizs, házi savanyúság, hájas süti…

Második nap:

  • 8:30-tól svédasztalos reggeli: kiegészítve az előző nap készített disznótoros finomságokkal úgy, mint abált szalonna, friss tepertő, kolbász…
  • Az elkészült finomságokból útravaló, kóstoló csomagot adunk ajándékba hogy az élmény még otthon is jó emléket ébresszen, és a vacsorára se legyen gondja.

 

Hagyományos falusi disznóvágás programja
3 nap / 2 éjszaka

Első nap:

  • 13 órától várja Önöket a Pájer Plázs és Resort
  • köszöntő pálinka és a szállások elfoglalása
  • lubickolás a jacuzzi vízében, izzadás és lazulás az infra szaunában
  • 16 órától erdélyi kürtöskalácssütő foglalkozás (opcionális)
  • 18 órától vacsora - zöldség leves, sült csirke comb, sertés pörkölt csülökkel, sós burgonya, kukoricás rizs, párolt zöldség, házi savanyuság

Második nap:

  • 7:30-kor megérkezik Gerzson a hízó, mely a résztvevőknek okot ad az
    áldomás ivásra egy jófajta pálinkával
  • 8:30-tól svédasztalos reggeli kibővítve a hagyománynak megfelelő étkekkel hagymás vér, vese-velő tojással, rántotta, felvágott, virsli, zöldségek, helyben sütött pékáru
  • Idő közben elkezdődik a pörzsölés, tisztitás, feldarabolás, húsdarálás, hurka - kolbász készítés, tepertő sütés a böllérünk irányításával
  • Kedvetek szerint vegyétek ki a részeteket a feldolgozás folyamataiból, és
    fogyasszátok elégedetten azokat a finomságokat, amelyekben a Ti kezeitek munkája is benne van!
  • Az aktív disznólkodás közben megéhezik a sok dolgos kéz, és ezért eljön a
    ebéd ideje:
  • 13 órától ebéd - forró orja leves tésztával, főtt hús, töltött káposzta, rántott szelet, kolbásszal töltött pecsenye, rántott gomba, sült burgonya, savanyúság, rétes
  • Ebéd után tepertősütés, abált szalonna készítés és a vacsora pecsenyéje is a
    kemencébe kerül
  • Akik a dolgos munkában, vagy egyéb más (???) okból kifolyólag megfáradtak, azok csendes pihenőre vonulhatnak (szunyókálás, jacuzzi, szauna)
  • Ezt követően eljön a habzsi - dőzsi ideje, mert következik toros vacsora
  • 18 órától vacsora - tárkonyos húsleves, kolbász, hurka, pecsenye, rántott csirkemell,
    rántott karfiol, hagymás burgonya, rizs, házi savanyúság, hájas süti…

Harmadik nap:

  • 8:30-tól svédasztalos reggeli: kiegészítve az előző nap készített disznótoros finomságokkal úgy, mint abált szalonna, friss tepertő, kolbász…
  • Az elkészült finomságokból útravaló, kóstoló csomagot adunk ajándékba hogy az élmény még otthon is jó emléket ébresszen, és a vacsorára se legyen gondja.

 

Opcionális további program lehetőségek előzetes egyeztetéssel:

  • zene szolgáltatás
  • kürtős kalács sütő foglalkozás
  • lézer csata
  • GPS kincs keresés
  • Díjmentesen rendelkezésre álló játékok: strand foci és röplabda pályák, billiárd,
    léghoki, asztali foci

 

 

Ön is megérdemel 2-3 kényelmes, pihenős, kulináris élményekben gazdag felejthetetlen téli-nyári napot a Pájer Plázs és Resortban Gyomaendrődön.

Program díja
2 nap / 1 éjszaka 3 nap / 2 éjszaka
16 éves kortól 36.500 FT + ÁFA / Fő 53.500 FT + ÁFA / Fő
14-16 év között 32.000 FT + ÁFA / Fő 48.000 FT + ÁFA / Fő
5-13 év között 22.000 FT + ÁFA / Fő 31.000 FT + ÁFA / Fő
5 éves kor alatt Díjmentes Díjmentes